Lexington, Ma Kitchen Addition By Feinmann Inc

The owners of this home wanted to update their traditional kitchen with a more modern style while taking advantage of a favorite garden view and opening up traffic flow. An addition was not desired, so we needed to work within the existing footprint to the extent possible.

To achieve all those goals, the Feinmann team conceived a floating box bay that completely transformed the space with minimal intervention. The team reconfigured the kitchen layout, moving the sink and storage from the back wall to an island adjacent to the back door. With the back wall thus opened, they built a cantilevered box bay window comprised of floor to ceiling glass on three sides, suspended over the garden.

The bay enables an abundance of natural light to brighten the entire space and creates a focal point outside the room, in the garden. The room feels much bigger, brings the outdoors in, and offers an additional 30 square feet for the new, intimate breakfast table area.

In addition, the reconfigured traffic flow and island makes the entrance from the outside more generous and appealing, creating a useful transitional space rather than an abrupt entry into midst of kitchen.

The look is open and airy, with modern minimalist design and crisp, clean lines. Natural materials - wood, stone, glass and ceramic tile - responded to the client's desire for an updated look.

Dimensions: 250sf

More Projects Like This

Also Appears In